BLOGI

Hajusteallergia ja -yliherkkyys

09.05.2018

Hajusteiden lisääntyneen käytön myötä on hajusteallergia yleistynyt viime vuosikymmenten aikana. Useiden tutkimusten perusteella ovat hajusteet olleet tavallisin syy kosmeettisten tuotteiden tai ihonhoitotuotteiden aiheuttamiin allergisiin ihottumiin sekä Euroopassa että USA:ssa. Neljä viidestä potilaasta on ollut naisia.

Tämä on varmasti monelle tiedossa, aiheesta puhutaan paljon tällä hetkellä. Valitettavasti naiset altistuu enemmän, johtunee siitä että naiset käyttää keskimäärin enemmän kauneustuotteita kuin miehet. (kuka teillä siivoo?) Onneksi markkinoille on tulossa kovaa vauhtia lisää tuotteita jotka ovat hajusteettomia. 

Olen ollut hajusteeton noin 4vuotta, ja voin sanoa, etten kaipaa hajusteita ollenkaan. Näin pitkän hajusteettomana olleena, olen huomannut että hajusteet oikeastaan "pilaavat" luonnollisia tuoksuja ympärilläni. Esim. en edes halua kuvitella miltä tyttäreni haisisi jos pesisin hänen vaatteensa hajustetulla pyykinpesuaineella, tai käyttäisin huuhteluainetta! Ei ainakaan ihanalta itseltään, joka on peräti huumaavaa.

Yksi asia tuli kuitenkin yllätyksenä minulle, se että luonnolliset tuoksut ärsyttivät minua. Kaukkakauppaan mennessä alkoi huimata...täh!? Noh törmäsin allergia- ja astmaliiton sivulla selitykseen.

Vaikka hajusteallergikko on allerginen vain yhdelle tai muutamalle hajustekemikaalille, kannattaa yleensä välttää kaikkien hajustettujen tuotteiden käyttö. Allergian aiheuttanutta hajustekemikaalia saattaa olla yhtenä ainesosana hyvin monissa erilaisissa tuotteissa. Markkinoilla on kuitenkin runsaasti hajusteettomia tuotteita, jopa useita kokonaan hajusteettomia kosmetiikka- ja pesuainesarjoja. Ns. luonnonkosmetiikka sen sijaan sisältää usein runsaasti hajusteita, ja hajusteallergia onkin varsin tavallisesti syntynyt luonnonkosmetiikan käytöstä.

Well makes sense. Hajusteissa/parfyymeissä käytetään joko kasvisperäisiä tai synteettisiä tuoksuaineita, ei pelkästään synteettisiä (näin minä luulin aijemmin). Tässä sen taas huomasi, ettei se raaka luonnollinen aina ole parempi.

Vähempi on parempi monella tapaa. Enkä koe että olisin jotenkin huonompi, tai että en kuuluisi muiden joukkoon hajusteettomuuteni takia. Voin jopa väittää ettei yksikään niistä jotka vierailevat kotonani, huomaa, ettei sieltä löydy yhtäkään hajustetta.

 

Tieto Allergia- ja astmaliiton sivuilta (09/2014 Kristiina Alanko, dosentti, ihotautien erikoislääkäri)Ota yhteyttä

Parturi-Kampaamo Frissan

Yläportti 4
02210 Espoo
Puh. 050 469 9360

AJANVARAUS